Hizmet, sanayi ve endüstri alanlarında çalışanların rahatlıklarını, güvenliklerini ve çalışma alanlarını belirleyen, içeriğinde kumaş bulunduran veya tamamen kumaştan yapılmış giysilerdir. İş elbisesi, kullanıldığı işletmenin görsel bütünlüğünü ifade eder, daha düzenli ve disiplinli çalışmanın göstergesidir. İş kıyafetinin üzerindeki armalar ve baskılar yoluyla şirketin reklamının yapılması da önemli bir özelliktir.
Türkiye ‘de en az yirmi milyon çalışan olduğu için, iş elbisesi pazarının ekonomideki payı yeterince büyüktür. İş elbisesi sektörünün devamlılığı için, hammadde olan iş elbisesi kumaşları konusunda arz ve talep ilişkisinin bozulmaması gerekmektedir. İş elbisesi kumaş fiyatları, en çok pazardaki aktif durumda olan Özgür Mensucat gibi toptancı firmalar tarafından belirlenir. Bu toptancı firmalar aynı zamanda iş elbisesi kumaşları modelleri konusunda çeşitlilik sunmakta ve gerekli pazardaki dengeyi sağlamaktadır.
Kumaş, kullanımı çok eskiye dayanan ve hayvan yünlerinin, bitki liflerinin hatta günümüzde yapay olarak üretilen liflerin dokuma yöntemleri ile işlenmesi sonucunda elde edilmiş örgü yapıdır. Doğal liflerin elde edildiği kaynak nasıl bir koşulda bulunuyorsa o liflerden yapılan kumaşta aynı şekilde o koşullardan koruyucu etkiye sahip olur. Birden fazla etki elde edilmek istendiğinde farklı lifler, özellikle yapay olanlar bir arada işlenerek harmanlanır, böylece ayrı ayrı lif türlerinde bulunan özellikler tek bir kumaş ile elde edilmiş olurlar, bazı durumlarda bu özellikler azalmakta bazı durumlarda da güçlenmektedirler.
Yumuşak doku için kullanılan ama kırışmaya meyilli pamuk liflerine, mukavemeti yüksek olan polyester lif eklendiğinde elde edilen kumaşta kırışmazlık özelliği olmakta ve yeterince yumuşak bir dokuya sahip olmaktadır. Bunun gibi karışımlar yardımıyla iş elbisesi kumaşlarına onlarca özellik eklenebilmektedir.
İş elbisesi kumaşları modelleri, genelde özelliklerinden birini ön plana çıkaracak şekilde tasarlanırlar. Hepsinde benzer özellikler bulunsa bile bir tanesindeki özellik diğerlerine göre çok daha iyidir. İş elbisesi kumaşları için olması istenen özellikler; dayanıklılık, rahatlık ve yeniden kullanılabilirlik.
Dayanıklılık özelliği kimyasal ve fiziksel dayanıklılık olarak ayrılır. Kimyasal olarak organik çözücülere dayanıklı kumaşlar laboratuvarda kullanılmak üzere önlük yapımında kullanılırken, fiziksel anlamda yanmaz kumaşlar ise yangın söndürme ekiplerince ve ocaklarda çalışan demir çelik işçileri tarafından kullanılan elbisesinin yapımında kullanılırlar. Çok terleten işlerde rahatlık önemli olduğu için bu noktalarda ter emici ve havalandırıcı etkiye sahip kumaşlardan yararlanılır. Kumaşların genelinde yeniden kullanılabilmeleri, çok kez yıkansalar bile özelliklerini yitirmemeleri beklenir. İş elbisesi kumaşları ‘nın özellikleri kullanılan liflere ve yapılan bitim (terbiye) işlemlerine göre değişir. Liflerin ve terbiye işlemlerinin karışımına göre çok çeşitli iş elbisesi kumaşları elde edilir.
“İş elbisesi kumaşları nelerdir? “ sorusuna yanıt olarak aşağıdaki liste verilebilir: